Muziek neemt een zéér belangrijke plaats in in mijn leven! Van zodra ik achter de computer zit, zet ik muziek op. Mijn interesse is zeer breed. Zo hoor ik graag allerlei soorten elektronische muziek maar ook sommige gothic rock nummers. Klassieke muziek en jazz zijn dan bijvoorbeeld totaal niet aan mij besteed. Ook hardcore of hardstyle in al zijn facetten laat ik links liggen. Ik heb wel de gewoonte om mij vooral te focussen op de muziek en niet zo zeer op de tekst. Het kan dus zijn dat ik pas veel later weet waarover een nummer nu eigenlijk gaat.
Met de New Wave ben ik niet echt opgegroeid maar toch vermeld ik het genre hier omdat het kan beschouwd worden als een voorloper van de New Beat. Bekende nationale artiesten zijn onder anderen: The Neon Judgement, Poésie Noire, 2 Belgen, TC Matic, Arbeid Adelt!, Jo Lemaire, Scooter en natuurlijk zeker niet te vergeten: Front 242. Bekende internationale artiesten zijn onder anderen: The Cure, The Human League, Simple Minds, Duran Duran, Anne Clarck, Visage, Soft Cell, Fad Gadget, Talking Heads, Yazoo en Sisters of Mercy.
Met de New Beat daarentegen ben ik wél opgegroeid. Het genre heeft helaas niet lang bestaan: van 1988 tot 1990. Eigenlijk ben ik er per toeval mee in contact gekomen: ik was op een zaterdag aan het luisteren naar de Radio 2 Top 30 en wou het nummer ‘Joint Mix’ van Flim Flam op cassette opnemen.Maar ik maakte een vergissing en ik nam in de plaats ‘The Sound of C’ op van de Confetti’s. Meteen was ik verkocht voor het genre! Er zijn een heleboel LP’s verschenen met New Beat muziek. De meest bekende reeks is de New Beat Take 1 t.e.m. New Beat Take 7. Bijna alle New Beat groepen waren Belgisch. De meest bekende zijn De Confetti’s, Technotronic, Major Problem, Praga Khan, A Split Second, Tragic Error, The Erotic Dissidents, Taste of Sugar,… Het genre zou ontstaan zijn toen een DJ per ongeluk een 45-toeren plaatje op 33-toeren afspeelde. Dat zou een hypnotiserend effect gegeven hebben. Ook nu nog kan je van dergelijke nummers ‘in trance’ geraken. In 1990 kwam er stilaan een einde aan het verhaal en dook er een nieuwe dansstijl op: de House.
Persoonlijk zie ik de House muziek als een overgangsvorm tussen de New Beat van vroeger en de Dance van tegenwoordig. De meest bekende verzamelaars van dit genre zijn de Serious Beats collectie en de Solid Sounds collectie. Van de Serious Beats collectie, die begin jaren ’90 verscheen, verschijnt er nog regelmatig een nieuwe uitgave. Ondertussen zitten we al aan versie 100 en de teller loopt verder door! Serious Beats bestond in het begin uit 1 CD, nadien werd het aantal opgedreven naar 2, later naar 3. Ondertussen worden er al 4 CD’s meegeleverd! De House muziek heeft echter nooit het grote publiek kunnen bekoren omdat de nummers af en toe nogal eentonig waren. Maar alles evolueert en zo ook de elektronische muziek: van zodra er elektronische muziek werd ontwikkeld die kon meedingen met gewone popnummers ontstond er een nieuwe stijl die vandaag de bovenhand heeft gehaald: de Dance.
In de tweede helft van de jaren ’90 werd de elektronische muziek alsmaar populairder. Dit gebeurde overal in Europa ongeveer op hetzelfde moment. Zo hebben we bijvoorbeeld 2 brothers on the 4th floor uit Nederland, DJ BoBo uit Zweden, Cappella uit Italië, DJ Sash uit Duitsland en Daft Punk uit Frankrijk. Maar ook in België kwamen er meer en meer Dance groepen op de voorgrond. De belangrijksten: 2Fabiola, Absolom, Astroline, Fiocco, Poco Loco Gang, Scoop, Ian Van Dahl, Kate Ryan, Lasgo, Dee Dee, Zippora, The Mackenzie feat. Jessy, 2 Unlimited, Sylver en natuurlijk Milk Inc.